Cześć miśki!
Prosiliście o powrót jedzeniowych postów, więc postaram się je robić. Niestety ostatnie żywię się tragicznie, moje śniadanie to kromki z pastą czekoladową bądź dżemem, na obiad fast food albo makaron, a kolację to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam. Trzeba to zmienić koniecznie. Brak mi było ostatnio inwencji twórczej i w ogóle nie miałam natchnienia do gotowania, jakoś nie czuję się głodna, a jak już się czuje to nie mogę się zdecydować na co mam ochotę, więc ostatecznie w końcu nie robię nic albo jem byle co. Wstyd. Mimo wszystko udało mi się ostatnio zrobić parę dobrych rzeczy!








1 To makaron ze szpinakiem i serem feta, a dokładniej: podgrzewamy trochę cebuli pokrojonej w kostkę, dorzucamy pomidora bądź dwa obranego i pokrojonego w małą kostkę, doprawiamy solą, bazylią i odrobiną cukru (te przyprawy do tak przez pół bierzcie, bo przeważnie po prostu dosypuje to co akurat mam pod ręką). Jak pomidorki już zmiękną to wrzucam szpinak (ja osobiście wrzucam mrożony, ale jak kto woli), czekam aż się rozmrozi i delikatnie podsmaży, doprawiam w międzyczasie duuuuużą ilością czosnku (w proszku zawsze), ostatecznie dodaje pokrojony wcześniej w kostkę ser feta, mieszam i czekam aż się trochę rozpuści. Tą brejowatą masę wrzucam do ugotowanego wcześniej makaronu, dosypuje pestki słonecznika, mieszam i gotowe! 

2 Pierwsza zupa krem, która mi wyszła! Dopiero za trzecim podejściem, dwa pierwsze to dramat haha. Trochę cebuli, dużo marchewki, jedna papryka i pomidory z puszki. Wszystko doprawiłam sporą ilością pieprzu cayenee, no i wszystkim innym co miałam pod ręką (przeważnie jest to bazylia, oregano, czosnek i zioła prowansalskie). Wyszła baaaardzo pikantna, ale uwielbiam ostre żarcie, więc. Z grzankami niebo w gębie! 

3 Leczo! Papryki tanieją, cukinie tanieją, można wrócić do jednego z moich ulubionych dań! W wegetariańskiej wersji daję po prostu cebulę, cukinię, czerwoną paprykę i pomidory. Zdarza mi się dodać też ciecierzyce bezpośrednio na talerz już, jest wtedy bardziej syte 

4 A to moje ostatnie odkrycie. Sos 4 sery z brokułami (wcale tych brokuł nie czuć, więc w sumie jest to sos 4 sery) z Knorra robię na milion sposobów i uwielbiam go. Zawsze co nie co zmieniam by nadać mu trochę inny smak. Ostatnio zrobiłam go z makaronem jak do spaghetti. A co do sosu to podgrzałam trochę cebuli, pomidorki, doprawiłam jak przy pierwszym daniu, jak zmiękło dodałam sos i doprawiłam na lekko ostro. Często robię taką wersję z innym makaronem, ale baaaardzo posmakowało mi z tym. Dorzuciłam do tego rukolę co całkowicie zmieniło smak i ooooo jeny, niebo!


A teraz już bardziej takie propozycje kolacyjne:

5 To jem dość często. Jak dawniej nienawidziłam pieczarek tak teraz je uwielbiam! Panierowane  w jajku i w bułce tartej zdecydowanie są moim faworytem. Do tego robię grzanki. Chleb tostowy, zwykły bądź pokrojoną bułkę wsadzam do jednego z tosterów, to już różnie, albo do tego co robi te trójkąty takie haha, albo co tego wyskakującego. Od razu po wyciągnięciu jak są jeszcze ciepłe smaruje je margaryną, żeby się wtopiła i posypuje je czosnkiem, który w nie wcieram. Na to kroję pomidora i polewam je sosem: jogurt, trochę majonezu, szczypta soli, cukru, maaaasa czosnku i koperku. Py cho ta!

6 To akurat robiłam tylko raz, zajmuje dużo czasu, ale jest tanie i bardzo smaczne, więc na pewno zrobię jeszcze. Są to krążki cebulowe panierowane w jajku i bułce tartej, no i do tego te same tosty co do poprzedniego. Jak na to patrzę to aż nabieram ochoty na kolację... 

Może któryś z moich 'przepisów' Wam się przyda haha. Mistrzem kulinarnym nie jestem, ale czasami mnie najdzie i coś tam pokombinuję w tej kuchni. Wegetariańskie jedzenie wcale nie musi być nie dobre. Jak spróbujecie któreś z nich to koniecznie dajcie mi znać czy smakowało!

Donatkay

18 comments:

  1. O mniam! Kocam notki twoje jedzenioe <3

    ReplyDelete
  2. Mieszkałabyś sama w mieszkaniu czy nie bardzo?:D

    ReplyDelete
  3. Świetna notka, czekam na więcej takich :) zawsze się znajdzie coś, czego jeszcze nie gotowałam, a u Ciebie widzę super pomysły i na pewno z nich skorzystam

    ReplyDelete
  4. robisz burgery z ciecierzycy ;) ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama ostatnio zrobiła z ciecierzycy i fasolki, pyyychaaaa

      Delete
  5. Chodzisz do wegetariańskich barów?

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam makaron ze szpinakiem! Tak przyrządzone pieczarki również świetnie smakują ^^
    Ogólnie bardzo fajny pomysł na wpis :)

    klaudia-niescioruk.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Kiedy jakis filmik na yt?:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teraz parę dni wolnego, to spróbuję :D

      Delete
  8. Danie z pieczarkami MMMM! <3

    ReplyDelete
  9. Ty jesz owoce? :D bo nigdy nie widać nigdzie :D

    ReplyDelete
  10. Nareszcie jakieś nowe wegetariańskie przepisy do wypróbowania *.*
    pooositivee.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. kocham cie Donatka za tego posta serio...... już 3 dania zrobiłam haha i makaron ze szpinakiem to kosmos, tak samo te tosty z pomidorem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak smakowało to cieszę się bardzo! :D

      Delete